ZOH 2010: Súhrn finalových disciplín - utorok 23. februára

24.02.2010 Celý región

AKROBATICKÉ LYŽOVANIE Ženy - skikros: 1. Ashleigh McIvorová (Kan. )
2. Hedda Berntsenová (Nór. )
3. Marion Josserandová (Fr. )
4. Karin Huttaryová (Rak. )
5. Kelsey Serwová (Kan. )
6. Anna Holmlundová (Švéd. )
7. Fanny Smithová (Švajč. )
8. Julie Brendengenová-Jensenová (Nór. )
9. Ophélie Davidová (Fr. )
10. Magdalena Iljansová (Švéd. ).

BIATLON
Štafeta žien na 4x6 km:
1. Rusko (Svetlana Slepcovová, Anna Bogalijová-Titovecová, Oľga Medvedcevová, Oľga Zajcevová) 1:09:36,3 (0 trestných okruhov + 5 dobíjaní)
2. Francúzsko (Marie Laura Brunetová, Sylvie Becaertová, Marie Dorinová, Sandrine Baillyová) +32,8 (2+8)
3. Nemecko (Kati Wilhelmová, Simone Hauswaldová, Martina Becková, Andrea Henkelová) +37,1 (0+5)
4. Nórsko (Liv Kjersti Eikelandová, Ann Kristin Aafedt Flatlandová, Solveig Rogstadová, Tora Bergerová) +57,8 (0+3)
5. Švédsko (Elisabeth Högbergová, Anna Carin Olofssonová-Žideková, Anna Maria Nilssonová, Helena Jonssonová) +1:10,9 (0+3)
6. Ukrajina (Olena Pidrušná, Vaľ Semerenková, Oksana Chvostenková, Vita Semerenková) +1:31,9 (0+8)
7. Bielorusko (Ľudmila Kalinčiková, Darja Domračevová, Oľga Kudrašovová, Nadežda Skardinová) +1:57,7 (0+3)
8. Slovinsko (Dijana Ravnikarová, Andreja Maliová, Tadeja Brankovičová-Likozarová, Teja Gregorinová) +2:26,1 (0+6)
9. Čína (Čchun-li Wang, Sien-jing Liou, Jing-čchao Kchung, Čchao-čching Sung) +2:40,6 (0+8)
10. Rumunsko (Dana Plotogeová, Eva Tofalviová, Michaela Purdeová, Réka Ferencová) +2:56,6 (0+7)
...
13. Slovensko (Martina Halinárová, Anastasia Kuzminová, Natália Prekopová, Janka Gereková) +3:39,5 (1+11)

RÝCHLOKORČUĽOVANIE
Muži - 10 000 m:
1. Lee Seung-Hoon (Kórejská rep. ) 12:58,55 - olympijský rekord
2. Ivan Skobrev (Rus. ) 13:02,07
3. Bob de Jong (Hol. ) 13:06,73
4. Alexis Contin (Fr. ) 13:12,11
5. Havard Bokko 13:14,92
6. Sverre Haugli 13:18,74
7. Henrik Christiansen (všetci Nór. ) 13:25,65
8. Jonathan van Kuck (USA) 13:31,78
9. Arjen van de Kieft (Hol. ) 13:33,37
10. Marco Weber (Nem. ) 13:35,73.

SEVERSKÁ KOMBINÁCIA
Súťaž družstiev:
1. Rakúsko (Mario Stecher, David Kreiner, Bernhard Gruber, Felix Gottwald) 49:31,6 min
2. USA (Brett Camerota, Todd Lodwick, Bill Demong, Johnny Spillane) +5,2 s
3. Nemecko (Tino Edelmann, Johannes Rydzek, Björn Kircheisen, Eric Frenzel) +19,5
4. Francúzsko (Francois Braud, Sebastien Lacroix, Maxime Laheurte, Jason Lamy Chappuis) +39,8
5. Nórsko (Espen Rian, Jan Schmid, Magnus Hovdal Moan, Petter Laukslett Tande) +54,3
6. Japonsko (Daito Takahaši, Akito Watabe, Norihito Kobajaši, Taihei Kato) +1:14,2 min
7. Fínsko (Janne Ryynänen, Jaakko Tallus, Hannu Manninen, Anssi Koivuranta) +2:21,5
8. Česko (Aleš Vodsedálek, Miroslav Dvořák, Tomáš Slavík, Pavel Churavý) +3:18,6
9. Švajčiarsko (Tim Hug, Seppi Hurschler, Tommy Schmid, Ronny Heer) +4:18,2
10. Taliansko (Lukas Runggaldier, Armin Bauer, Giuseppe Michielli, Aleassandro Pittin) +4:42,9.

ZJAZDOVÉ LYŽOVANIE
Muži - obrovský slalom:
1. Carlo Janka (Švajč. ) 2:37,83 min
2. Kjetil Jansrud (Nór. ) +0,39 s
3. Aksel Lund Svindal (Nór. ) +0,61
4. Marcel Hirscher (Rak. ) +0,67
5. Romed Baumann (Rak. ) +0,97
6. Benjamin Raich (Rak. ) +1,00
7. Ivica Kostelič (Chorv. ) +1,05
8. Felix Neureuther (Nem. ) +1,23
9. Ted Ligety (USA) +1,28
10. Aleš Gorža (Slovin. ) +1,38
...
44. Jaroslav Babušiak (SR) +9,29

Krasokorčuľovanie: Slovenka Reitmayerová zostala pred bránami finále

Vancouver 24. februára (TASR) - Slovenskej krasokorčuliarke Ivane Reitmayerovej sa nepodarilo postúpiť do finálových voľných jázd na XXI. ZOH vo Vancouveri. Debutantka na tomto fóre v krátkom programe spadla pri dvojitom axelovi a medzi finálovú dvadsaťštvorku sa neprebojovala.

Jediná zástupkyňa slovenského krasokorčuľovania pod kanadskými olympijskými kruhmi nastúpila na ľad haly Pacific Coliseum už ako druhá v poradí. Jej jazdu odštartovala úspešnou kombináciou trojitého a dvojitého toeloopa a zdalo sa, že je na dobrej ceste za postupom. Potom ale prišiel chybný dopad pri dvojitom axelovi a nepríjemný pád ju tak rozladil, že namiesto nahláseného trojitého salchowa zaradila iba dvojitého. Len 17-ročná pretekárka ŠKP Bratislava potom pekne zvládla piruety, krokovú pasáž aj špirály, ale už sa jej nemohlo podariť vykompenzovať bodové straty za skokovú pasáž. Arbitri jej udelili za krátky program výslednú známku 41,94 bodu (22,66 za technické predvedenie prvkov a 19,28 za ďalšie komponenty), čím výrazne zaostala za osobným maximom 52,98 z majstrovstiev sveta v Los Angeles, kde si v minulom roku 14. miestom vybojovala účasť vo Vancouveri. Pri páde jej strhli 2,5 bodu, za nedodržaný salchow ďalší bod a niekoľko desatiniek aj pri jednej z piruet.

Pätnásta z januárových ME v Tallinne po jej jazde presne pomenovala chybu, ktorá ju stála postup. "Prvá kombinácia vyšla a bola som si istá, že zvyšok už pôjde, keďže ďalšie skoky mi v príprave ťažkosti nerobili. Ale zle som vošla pred axelom do oblúka a potom som sa dotkla aj oboma rukami ľadu. Ani si nepamätám, kedy som axela pokazila, " povzdychla si zverenka trénerky a mamy v jednej osobe Ivety Reitmayerovej a dodala: "Pred pretekmi som nepociťovala trému, mama ma vyprevádzala s tým, že si to mám užiť. Dokonca som si trúfala na nové sezónne maximum, žiaľ nepodarilo sa, ale taký je šport. "

Slovenka sa najviac bála kombinácie, no tá jej vyšla výborne: "Práve tá dvojitá kombinácia mi robila celý čas problémy a to som zvládla. V rozcvičke som tiež spadla na toeloopa, ale ostatné skoky šli bez problémov. Skoky mi robili problémy v podstate celú sezónu, musím počkať, kým to akosi prejde samo od seba, " skonštatovala košická rodáčka, pre ktorú sa ale sezóna ešte nekončí: "Ešte ma čakajú majstrovstvá sveta (v Turíne - pozn. ), sezóna sa nekončí, budem sa snažiť, aby sa niečo podobné už neopakovalo. "

Reitmayerová si pobyt na olympiáde, na ktorú zo Slovenska odcestovala už 12. februára, mimoriadne pochvaľovala. "Veľmi dobre som sa tu cítila, aj keď som bola jedinou slovenskou nehokejistkou v dedine. Olympijská atmosféra je úplne iná ako na ostatných podujatiach, veľmi som si ju užívala. Bola som aj na hokeji, na slovenskom mužskom zápase proti Lotyšsku a videla som aj baby proti Rusku. "

Kvalifikácia o štvrťfinále hokeji:

Slovensko - Nórsko 4:3 (3:1, 0:2, 1:0)
Góly: 8. Handzuš (Gáborík, Marián Hossa), 11. Gáborík (Demitra, Chára), 19. Zedník (Stümpel, Pálffy), 49. Šatan (Višňovský, Zedník) - 19. Zuccarello-Aaasen (Holos), 28. Vikingstad (Thoresen, Zuccarello-Aaasen), 40. Bastiansen (Olimb, Thoresen)
Rozhodcovia: Bulanov (Rus. ), Joannette (Švajč. ) - Kicha (Ukr. ), Losier (Kan. )
vylúčení: 2:2 na 2 min. , navyše: 7. Tollefsen (Nór. ) 5+DKZ za úder do hlavy a krku
presilovky: 3:0
oslabenia: 0:0
17.583 divákov.

SLOVENSKO: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Handzuš, Bartečko - Radivojevič, Kopecký, Šatan - Cibák.
Nórsko: Grotnes Jakobssen, Trygg, Holos, Tollefsen, Bonsaksen, Lund, Kaunismäki Zuccarello Aasen, Vikingstad, Thoresen - Roymark, Hansen, Andersen Holtet, Olimb, Bastiansen Spets, Forsberg, Laumann Ylven

Aj keď s Slováci od úvodného buly snažili získať systematickú prevahu, Nóri sa proti nej úporne bránili. Najlepším spôsobom, teda aktívnym korčuľovaním, hlbším forčekingom a pokusmi o jedovaté kontry. Prvú šancu mal síce tiesnený Gáborík, ale následne ešte väčšiu na druhej strane Zucharello-Aasen. Potom Jurčina napálil do žŕdky, ale Nóri držali naďalej krok s jasným favoritom. O osude zápasu sa rozhodlo veľmi skoro v neštandardných okolnostiach. Tollefsen v strednom pásme hrubo lakťom do tváre atakoval Bartečka, slovenský útočník v páde stratil prilbu a pod jeho hlavou zostala na ľade okamžite kaluž krvi. Zápas sa prerušil a Bartečka po masívnom ošetrení odviezli na vyšetrenia. Vinník išiel po sprchy, Slováci rozohrali 5-minútovú presilovku a hoci ju hrali najprv jalovo, hneď po prvej strele Gáboríka a zlom vyrazení Grotnesa Handzuš pohotovou dorážkou otvoril skóre. Druhý kus mohol v nájazde pridať Pálffy, ale podarilo sa to, stále ešte v presilovke, Gáboríkovi, ktorý parádnym tečom poslal do siete Demitrov od modrej polostrieľaný puk. Lenže Nóri pokračovali v aktívnom prístupe a vyťažovaní elitnej formácie a Zucharello-Aasen šikovne spoza Jurčinu znížil. V rozlete Vikingov pribrzdilo ďalšie vylúčenie, ktoré na tretí gól po nádhernej kombinácii využil Stümpelov útok. Tento moment upokojil slovenské hokejky, ktoré v druhej časti rozohrali partiu iniciatívnej kontroly priebehu. Lenže dôslednejšiu inšpekciu nórskych defenzívnych štruktúr uskutočnili iba Pálffy a Gáborík, ináč chýbala manévrom iskra. Nóri sa postupne spod jarma vymanili a v prvej vážnej kontre si najprv vytvorili obrovskú šancu a ešte v tej istej šichte aj dali gól. Zle-nedobre to vyzeralo v nórskej presilovke, v ktorej mal dve tutovky Thoresen, Halák chytal spoľahlivo a na druhej strane šance nevyužili Zedník s Gáboríkom. Upadajúci systém Slovákov "dorazili" Nóri v závere tretiny, keď opäť dali gól po predchádzajúcej skvelej akcii, jej zakončovateľ Olimb prihral Bastiansenovi a ten švihom z pravého kruhu zaskočil Haláka desatinu sekundy pred klaksónom... Vizitka 0:3 v štandardnej hre piatich proti piatim bola mimoriadne nelichotivá a v tretej časti akoby favorizovanému tímu zväzovala ruky a nohy. Nóri, síce trochu viac zatvorení, hrali úplne vyrovnanú partiu a Slováci mali problém prejsť cez stredné pásmo. Výstavby boli nepresné, kŕčovité a rýchly kolmý prechod slovenský hokej asi nepozná. Vykúpenie prišlo vďaka spolupráci dvoch najúspešnejších reprezentantov, nositeľov trojmedailovej výkonnosti začiatku tohto storočia. Višňovský zatiahol po pravej strane, poslal krížny pas pred bránku a Šatan šikovne zakončil na 4:3. Potom Halák naviackrát podržal svoj tím pri tlaku prvej nórskej formácie a minimálne dva jeho zákroky boli z radu zázračných. Potom opäť zachránil pre Thoresenom a Nóri sa dostali do miernej prevahy. Záverečné 4 minúty sa odohrali zväčša v slovenskom obrannom pásme a favorizovaní hokejisti boli nútení puky len vyhadzovať. Nóri si síce nevytvorili veľké šance, ale puky lietali okolo Haláka jedna radosť, najmä v záverečnej minúte, keď mal ešte príležitosť Zucharello-Aasen. Slovenskí hokejisti s námahou ubránili ťažko vybojované vedenie a postúpili do štvrťfinále.

Švajčiarsko - Bielorusko 3:2 po sam. nájazdoch (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 13. Sprunger (Wick, Plüss), 28. Domenichelli (Streit), rozhodujúci sam. nájazd: Lemm - 1. A. Kaľužnyj (Kosťučenok), 36. K. Zacharov (Ugarov, Stasenko)
Vylúčení: 5:3 na 2 min
presilovky: 2:1
oslabenia: 0:0
strely na bránku: 42:23
rozhodovali: Devorski (Kan. ), Ország (SR) - Blumel (ČR), Nowak (USA)
17 397 divákov.
Samostatné nájazdy: Déruns 1:0, Antonenko nedal, Lemm 2:0, Meleško 2:1, Rüthemann nedal, S. Kosticyn nedal.

Švajčiarsko: Hiller - Streit, Y. Weber, Furrer, von Gunten, Blindenbacher, Sbisa, Diaz, Seger - Paterlini, Plüss, Rüthemann - Ambühl, Déruns, Monnet - Wick, Jeannin, Lemm - Domenichelli, Sannitz, Sprunger
Bielorusko: Mezin - Salej, Kosťučenok, Makrickij, Stasenko, Riadinskij, Denisov, Kolosov - Konstantin Koľcov, A. Kaľužnyj, S. Kosticyn - Kulakov, Meleško, Stas - Ugarov, K. Zacharov, Zaďoľonov - A. Michaľov, Antonenko, Demagin

Kanada - Nemecko 8:2 (1:0, 3:1, 4:1)
11. J. Thornton (Heatley, Keith), 23. S. Weber (Richards), 24. Iginla (E. Staal, Doughty), 29. Iginla (E. Staal, Boyle), 42. Crosby (E. Staal, Keith), 47. Richards (Morrow, Toews), 52. S. Niedermayer, 57. R. Nash (Pronger) - 37. M. Goc (Ch. Schmidt, M. Müller), 59. Klinge (M. Müller, Hospelt)
Vylúčení: 3:2 na 2 min
presilovky: 1:0
oslabenia: 0:0
strely na bránku: 39:23
rozhodovali: Rönn (Fín. ), Rooney (USA) - Fonselius (Fín. ), Murphy (USA)
17 723 divákov

Kanada: Luongo - S. Weber, S. Niedermayer, Keith, Doughty, Pronger, Boyle, Seabrook - E. Staal, Crosby, Iginla - Heatley, J. Thornton, P. Marleau - Perry, Getzlaf, R. Nash - Toews, P. Bergeron, Richards - Morrow
Nemecko: Greiss - Ehrhof, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Ch. Schmidt, M. Bakos - Sturm, M. Goc, Hecht - Wolf, Greillinger, Mulock - Tripp, Rankel, Felski - Hospelt, M. Müller, Klinge

Česko - Lotyšsko (2:0, 0:0, 0:2 - 1:0)
Góly: 6. Rolinek (Kuba, Havlát), 12. Fleischmann (Krejčí, Červenka), 66. Krejčí (Fleischmann) - 53. Niživijs (K. Redlihs). Rozhodcovia: McCreary (Kan. ), Reiber (Švajč. ) - Novák (SR), Winnekens (Nem. ), vylúčení: 5:5 na 2 min.
presilovky: 1:0
oslabenia: 0:0
5448 divákov.

Česko: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, Kaberle, Hejda, Kubina, Z. Michálek, Blaťák - Erat, Plekanec, Eliáš - Jágr, Čajánek, M. Michálek - Červenka, Krejčí, Fleischmann - Havlát, Vašíček, Rolinek
Lotyšsko: Masalskis - Skrastinš, K. Redlihs, Bartulis, Sotnieks, Rekis, Pujacs - Karsums, Sprukts, Ankipans - Vasiljevs, Niživijs, Cipulis - M. Redlihs, Darzinš, Berzinš - Daugavinš, Širokovs, Meija

Program

štvrťfinále:

streda 21.00 (12.00): USA - Švajčiarsko
štvrtok 01.30 (streda 16.30): Rusko - Kanada
štvrtok 04.00 (streda 19.00): Fínsko - Česko
štvrtok 06.00 (streda 21.00): Švédsko - Slovensko

semifinále:

piatok 21.00 (12.00): USA/Švajčiarsko - Fínsko/Česko
sobota 03.30 (piatok 18.30): Švédsko/Slovensko - Rusko/Kanada

o 3. miesto: nedeľa 04.00 (sobota 19.00)

finále: nedeľa 21.15 (12.15)

Bartečko má ľahký otras mozgu, možno nastúpi už proti Švédom

Vancouver 24. februára (TASR) - Stav slovenského hokejistu Ľuboša Bartečka po likvidačnom zákroku Nóra Oleho Kristiana Tollefsena si zatiaľ nevyžaduje hospitalizáciu. Ľavý krídelník tretieho útoku zostáva v opatere lekára slovenskej reprezentácie Dalimíra Jančoviča, ktorý nevylúčil ani jeho štart v štvrťfinálovom zápase olympijského turnaja proti Švédsku.

V úvode kvalifikačného stretnutia o postup do vancouverského štvrťfinále zrazil Bartečka Tollefsen úmyselným úderom lakťa na ľad, Slovákovi sa však ešte pred dopadnutím uvoľnila prilba a temenom hlavy sa udrel o ľad. Nór dostal za zákrok trest na päť minút plus do konca stretnutia.

"Ľubo je momentálne vcelku v dobrom stave na to, ako to pôvodne vyzeralo. Jeho stav je stabilizovaný, bola mu ošetrená tržná rana v záhlaví, mal ľahký otras mozgu, podstúpil bezprostredne po úraze vyšetrenie CT, ktoré našťastie neodhalilo žiadnu fraktúru lebky, ani krvácanie do mozgu. Budeme jeho stav monitorovať v priebehu celej noci a ráno sa ukáže, ako na tom bude, " charakterizoval stav útočníka Jančovič, ktorý nechcel úplne predpovedať jeho šance na štart v zápase proti Švédom. "Nechceme nič vylúčiť, podstatný bude jeho stav nasledujúce ráno po zranení. "

Jančovič bol prvým, ktorý pribehol Bartečkovi na pomoc, doktorovi sa nepozdával málo promptný postup organizátorov, ktorí poskytli nosidlá nie úplne najrýchlejšie. "Trvalo to. Ja som to opakovane signalizoval, sú na to dohodnuté signály. Nebolo to promptné, ale chvalabohu nebol v priamom ohrození života, najprv bol dezorientovaný, potom však bol pri plnom vedomí, " opisoval Jančovič nepríjemné chvíle.

Podľa človeka zodpovedného za zdravotný stav hráčov hralo zranenie Bartečka rozhodujúcu úlohu aj priebehu celého stretnutia, v ktorom Slovensko triumfovalo 4:3. "Ja si myslím, že to malo značný vplyv, zápas bol týmto vážne poznačený, bol to zlomový moment. Zranenie vyzeralo hrozivo, chlapci to vnímali, snažili sa získať informácie o jeho stave, istotne to celé na nich zanechalo psychické stopy, " myslel si Jančovič, ktorý si hneď aj povzdychol: "Táto olympiáda je týmto z našej strany postihnutá. Tie rany nás prenasledujú od začiatku, zdá sa, že do konca, prenasleduje nás to. Stále sa s tým trápime, snažíme liečiť, zranenia Mira Šatana ani Mariána Gáboríka nie sú ešte stopercentne v poriadku - majú tam stehy a istotne to ovplyvňuje istým spôsobom aj ich výkony. "
 

Vyberte región